Dnevi poklicne in zaposlitvene rehabilitacije 2017 – 26. in 27. septembra 2017

Portorož, Kongresni center Portus (Hotel Slovenija)Glavna tema je bila PRIHODNOST – MOŽNOSTI IN PRILOŽNOSTI DELA ZA INVALIDE.

Izobraževalno srečanje je bilo namenjeno pogovoru o prihodnosti, od digitalizacije, robotizacije do avtomatizacije delovnega okolja, in temu, kako dosegati ravnotežje med tehnološkim napredkom in novo nastajajočimi tveganji za delo in zaposlovanje ljudi oziroma potrebe po delu, ki zagotavlja socialno varnost. Izpostavljene so bile različne možnosti za delo ranljivih skupin, predvsem za invalide, ter katere veščine in znanja bodo potrebni za ohranjevanje delovnih mest oziroma nove zaposlitve.

V prvem delu so bili prikazani različni pristopi in modeli družbene skrbi za delo z ljudmi. Predstavljene so bile tudi tuje izkušnje pri zaposlovanju invalidov, in sicer model zaposlitvene rehabilitacije v Avstriji in na Hrvaškem. Posebej so bile predstavljene novosti pri poklicni rehabilitaciji v Sloveniji.

Na izobraževalnem srečanju z mednarodno udeležbo so bili predstavljeni: plenarna predavanja številnih strokovnjakov, primeri dobre prakse in različni razvojni projekti.

Plenarna predavanja (vabljeni predavatelji):

 • prof. dr. Bernard Stritih, Fakulteta za socialno delo Univerze v Ljubljani: Delo z ljudmi – trening, vodenje in podpora
 • Ingrid Pammer, predstavnica ZR/PR BBRZ, Linz, Avstrija: Zaposlitvena rehabilitacija v Avstriji
 • Damira Benc, Zavod za vještačenje, profesionalno rehabilitacijo in zapošljavanje osoba s invaliditetom, Zagreb, Hrvaška: Profesionalna rehabilitacija v Republiki Hrvaški
 • Boris Kramžar, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije: Novosti pri izvajanju poklicne rehabilitacije
 • Mitja Čander, pisatelj, založba Beletrina: Možnosti dela drugače
 • Matej Čer, Avantcar: Vpliv robotizacije in digitalizacije za razvoj delovnih mest
 • dr. Dragica Marinič, Štajerska gospodarska zbornica: Krožno gospodarstvo in zelene tehnologije – priložnosti
 • Metka Teržan, Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS Soča: Etika v poklicni in zaposlitveni rehabilitaciji ter zaposlovanju invalidov
 • dr. Aleksander Zadel, Inštitut za osebnostni razvoj C.A.R.: Samostojno vodenje kariere ranljivih skupin
 • Katja Bizjak, Peskovnik: Ukrepi za motiviranje invalidov in okolja
 • dr. Andrej Kovačič, Fakulteta za medije: Odnos medijev do ranljivih skupin in medijska pismenost

Predstavitve primerov dobre prakse in projektov:

 • Barbara Zupančič, Šentprima: Listina o raznolikosti, projekt I.D.E.A.S.
 • Evalda Bizjak, Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS Soča: Sociokulturni program za večjo kakovost življenja rehabilitantov
 • Simona Kores, Racio: Inovativna orodja in pristopi za spodbujanje zaposlovanja invalidov – projekt S4H.

Drugi dan so bile na podlagi javnega natečaja Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prvič podeljene letne nagrade za dobro prakso na področju zaposlovanja invalidov. Prejemnikom letne nagrade so podelili listino, s katero so pridobili pravico do uporabe promocijskega logotipa INVALIDOM PRIJAZNO PODJETJE.

Nagrado za dobro prakso za leto 2016 sta prejeli podjetji Pekarna Pečjak, d. o. o., in Steklarna Hrastnik – invalidsko podjetje, storitve, d. o. o. Listina in pravica do uporabe je bila podeljena tudi petim delodajalcem, največjim zaposlovalcem invalidov v letu 2014, prejemnikom posebnega priznanja v okviru projekta Zmoremo. Listino so prejeli delodajalci: Mercator, d. d., Pošta Slovenije, d. o. o., Gorenje, d. d., Unior, d. d. in Krka, d. d.

Nagrade za dobro prakso so podelili dr. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Dragica Bac, generalna direktorica Direktorata za invalide Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in Karl Destovnik, predsednik odbora za izvedbo javnega natečaja. Po podelitvi je bil plenarni pogovor s predstavniki dobitnikov nagrad.

V okviru REHA dnevov so bila podeljena tudi priznanja ZIZRS za življenjsko in uspešno delo na področju zaposlitvene in poklicne rehabilitacije, poimenovana po dr. Zdravku Neumanu. Priznanja ZIZRS za leto 2017 so prejeli: Alojz Kavaš, Boris Kramžar in mag. Franjo Marjan Velikanje.

Evropski certifikat sistema kakovosti na področju socialnih storitev EQUASS Assurance je bil podeljen izvajalcem zaposlitvene rehabilitacije: Ozari, Zavodu Jelša in Zavodu Vitis.

Srečanja se je udeležilo 210 strokovnih delavcev, ki delujejo na področju zaposlitvene in poklicne rehabilitacije, invalidskega varstva in zaposlovanja invalidov, pri delodajalcih in invalidskih združenjih.ZIZRS - Združenje izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije v Republiki Sloveniji

Linhartova 51
1000 Ljubljana
Telefon: 01 280 34 50
E-pošta: zizrs@siol.net
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke