XX. Dnevi poklicne in zaposlitvene rehabilitacije 2021 – 28. in 29. 9. 2021

Portorož, Kongresni center Portus (Hotel Slovenija)

    
Glavna tema je bila POKLICNA IN ZAPOSLITVENA REHABILITACIJA VČERAJ, DANES IN JUTRI.

Na jubilejnem dvajsetem strokovnem srečanju smo pregledali prehojeno pot sooblikovanja in razvoja poklicne in zaposlitvene rehabilitacije v Sloveniji ter pripravili smernice in priporočila za naprej. Poseben poudarek je bil na strokovni usposobljenosti in kompetencah strokovnih delavcev, ki izvajajo storitve poklicne in zaposlitvene rehabilitacije ter izvajajo različno strokovno delo pri zaposlovanju invalidov. Na REHA dnevih smo strnili razpravo o poklicni in zapo¬slitveni rehabilitaciji z vidika strukture in potreb uporabnikov ter okolja in razvoja standardov storitev zaposlitvene rehabilitacije.

Poleg okrogle mize so v prvem delu programa REHA dni sodelovali vabljeni domači  predavatelji, ki so predstavili svoje poglede in poudarke glede aktualnih družbenih razmer v Sloveniji na področju skrbi za zaposlovanje ranljivih skupin ter stališča oziroma priporočila v povezavi z delovanjem strokovnih delavcev pri pripravi in vključevanju predvsem invalidov v zaposlitev oziroma na trg dela.

Drugi del programa REHA dni je bil namenjen predstavitvi tem s katerimi se je obogatilo vedenje udeležencev oziroma strokovnih delavk in delavcev o delu sodelujočih institucij ter pogledi in poudarki glede mreže in strokovnih področji oziroma dela za uporabnike poklicne in zaposlitvene rehabilitacije. Predstavljeni so bili tudi dosedanji rezultati dveh razvojnih projektov s področja poklicne in zaposlitvene rehabilitacije. Pri projektu Prehod mladih je bilo izpostavljeno pričakovanje in predlog je, da se projekt čimprej nadaljuje tudi v novi finančni perspektivi. Dosedanji rezultati projekta pa že zavezujejo širšo skupnost, da sistemsko reši prehod mladih s posebnimi potrebami iz šole na trg dela ter preverjene storitve prehoda uvrstiti med storitve zaposlitvene rehabilitacije.

Poglede glede aktualnih razmer in izkušnje pri poklicni in zaposlitveni rehabilitaciji ter zaposlovanju invalidov so predstavili številni ugledni strokovnjaki in izkušeni strokovni delavci.

Plenarna predavanja (vabljeni predavatelji):
   
Epidemija in ranljive skupine
prof. dr. Alojz Ihan
, mikrobiolog in imunolog

Dostopnost proizvodov in storitev za invalide  
Dane Kastelic, Državni svetnik Republike Slovenije in predsednik Sveta za invalide Republike Slovenije
    
Skrb za duševno zdravje danes   
Mirjana Furlan, dr. med., specialistka psihiatrije

Stereotipi in ranljive skupine   
prof. dr. Zvezdan Pirtošek, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani

Vloga in položaj specialista medicine dela v timu zaposlitvene rehabilitacije
 
Igor Ivanetič, dr. med., specialist medicine dela in športa

Predstavitve razvojnih projektov s področja poklicne in zaposlitvene rehabilitacije
Predstavitev dosedanjih rezultatov projekta »Prehod mladih iz šole na trg dela«
mag. Maja Zovko Stele, Mag. Tatjana Dolinšek, Mojca Arh

Predstavitve dosedanjih rezultatov projekta »Zgodnja poklicna in zaposlitvena rehabilitacija v procesu vračanja na trg dela«
Marko Sremec, Metka Teržan, mag. Valentina Brecelj, Nuša Kerč

Spremembe na področju pokojninsko invalidskega zavarovanja
Marijan Papež, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije

Aktualne informacije in stanje na trgu dela

Mitja Bobnar, Predstavnik Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje 

Vloga koordinatorja za invalidsko varstvo znotraj centrov za socialno delo

mag. Darja Kuzmanič Korva, sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije

Vloga invalidskih podjetij in zaposlitvenih centrov pri zaposlovanju najtežjih invalidov
Tomaž Čučnik, poslovodni sekretar Zavoda invalidskih podjetij Slovenije

Izvajanje in vloga kvotnega sistema pri zaposlovanju invalidov
Aleksandra Kuhar, Invalidski sklad – JŠRIPSRS

Pregled stanja in potrebnih sprememb na področju zdravstvenega in invalidskega zavarovanja v Sloveniji – OECD poročilo
Daniel Kovač, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti


V prvem dnevu REHA dnevov so bile na podlagi javnega natečaja Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti četrtič podeljene letne nagrade za dobro prakso na področju zaposlovanja invalidov. Prejemniku letne nagrade so podelili listino, s katero pridobi pravico do uporabe promocijskega logotipa INVALIDOM PRIJAZNO PODJETJE.
Nagrade za dobro prakso na področju zaposlovanja invalidov za leto 2020 so prejela podjetja: Bohinj ECHO Hotel, Sustainable Hospitality Development, družba za upravljanje d.o.o., N&N d.o.o. in ZAUPANJE invalidsko podjetje za zaključna in obrtna gradbena dela d.o.o. Celje.
Nagrade za dobro prakso sta podelila mag. Cveto Uršič, državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in Karl Destovnik, predsednik Odbora za izvedbo javnega natečaja Invalidom prijazno podjetje.

Prvi dan so podelili tudi priznanji ZIZRS za življenjsko delo na področju zaposlitvene in poklicne rehabilitacije in priznanje za nadpovprečne dosežke na področju zaposlitvene/poklicne rehabilitacije, poimenovana po dr. Zdravku Neumanu. Priznanje ZIZRS za leto 2021 sta prejela: mag. Andreja Švajger in Damjan Žnidarčič. Priznanja sta podelila mag. Ana Petrovič, predsednica komisije za priznanja Zdravka Neumana in Karl Destovnik, predsednik skupščine ZIZRS.

Evropski certifikat sistema kakovosti na področju socialnih storitev EQUASS je bil podeljen štirim izvajalcem zaposlitvene rehabilitacije. Prejeli so jih: Zavod Jelša, Zavod Vitis, Šentprima, CRI Celje. Podelila sta jih mag. Andrejka Znoj in generalna direktorica Direktorata za invalide Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in dr. Aleksandra Tabaj, predstojnica Razvojnega centra za zaposlitveno rehabilitacijo pri URI Soča.

Srečanja se je udeležilo 226 strokovnih delavcev (od tega 122 v živo in 104 na daljavo), ki delujejo na področju zaposlitvene in poklicne rehabilitacije, invalidskega varstva in zaposlovanja invalidov, ter strokovni delavci, ki v različnih okoljih delujejo na področju ravnanja z invalidnostjo na delovnem mestu. Število udeležencev je bilo omejeno glede na zaščitne in varnostne ukrepe zaradi koronavirusa covid-19.

   

   

ZIZRS - Združenje izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije v Republiki Sloveniji

Linhartova 51
1000 Ljubljana
Telefon: 01 280 34 50
E-pošta: zizrs@siol.net
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke